Eetstoornissen 

 

Wie een eetstoornis heeft, kan niet meer op een vanzelfsprekende manier met eten omgaan. Gedachten en gedragingen rond lijnen en gewichtsverlies nemen het leven over. Eetgewoontes, gewicht en lichaamsvormen (en pogingen om hierover controle te houden) gaan steeds meer bepalen hoe hij of zij zich voelt. Personen met een eetstoornis leggen zichzelf extreem strenge (dieet)regels op, wanneer ze zich hier niet aan kunnen houden, voelen ze zich gefaald.

 


Behandeling 

 

Een eetstoornis ontwikkelt zich bijna altijd door een complexe combinatie van van biologische, psychologisch en sociale factoren. Een eetstoornis ontwikkelt zich meestal op een moment dat er een grote, spannende verandering plaatsvindt, vaak op een moment dat tieners op zoek zijn naar hun eigen identiteit. Tijdens de behandeling van eetstoornissen zal er gewerkt worden rond thema’s die een invloed hebben op de identiteitsontwikkeling: feedback van anderen, emotieregulatie, grenzen verleggen, jezelf vergelijken met anderen. Vaak terugkomende thema’s zijn: werken rond een realistisch zelfbeeld, perfectionisme, foute cognities, helpende strategieën bedenken voor moeilijke momenten en sociale contacten(terug) opbouwen.

 

Plan van aanpak

 

  • Na aanmelding, volgt er een intakegesprek.
  • Het eerste gesprek, kan (indien gewenst) samen met de ouders doorgaan.
  • De volgende sessies zijn individueel.
  • Hierna wordt er aan de hand van individuele doelen een behandelplan opgesteld. 
  • Tijdens de sessies en via opdrachten thuis, proberen we via kleine stappen de doelen te bereiken. 
  • Na 5 sessies, volgt er een korte evaluatie (samen met ouders) en worden de doelen bijgesteld of aangepast.
  • Indien er andere hulpverleners betrokken zijn, zal er met hen afgestemd worden.

Oudergesprekken/gezinsgesprekken

 

Een eetstoornis heeft een enorme impact op het hele gezin. Je voelt als ouder heel veel onmacht en je weet niet meer goed wat helpend en niet-helpend is. Je wil graag de controle overnemen van je tiener. Je kind voelt zich onder druk gezet en sluit zich meer en meer van je af?  Samen kunnen we deze vicieuze cirkel doorbreken.